sunnuntai 27. syyskuuta 2015

Robert K. Massie: Catherine the great - Portrait of a woman

Naisteemalla jatkaen kuuntelen nyt seuraavana kirjan jonka valitsin luultavasti  Elon Muskin
suosittelemien kirjojen joukosta.

Luin jokunen vuosi takaperin muutamia elämänkertoja kirjoina ja nyt keväällä kuuntelin Napoleonin elämänkerran. Näiden suurmiesten ja -naisten elämänkertojen kuuntelemissa on oma viehätyksensä; Ensinnäkin ne kuvaavat (usein) mennyttä aikaa ja näistä on siloiteltu pois ne ärsyttävät yksityiskohdat. Toisekseen melkein voi kuvitella olevansa itse valtaistuimella tai vallankahvassa. Totuus tietysti on se että yhtä suurmiestä kohti on monta miljardia tyhjäntoimittajaa ja hyvin todennäköisesti itse olisi samaan aikaan korkeintaan hevosenkengittäjä tai maalainen.

Nämä kirjat ovat usein niin paksuja että jo niiden käsitteleminen on hankalaa, siksi nämä kannattaa ehdottomasti kuunnella äänikirjoina. Lukijasta riippuen nämä ovat joko erittäin hyviä tai hyviä. Ei ne turhana ole suurmiehiä.

Nopeus: 1.6x
Ennakkopisteet: 4/5
Pituus: 23h 52min
Linkki: Audible

perjantai 25. syyskuuta 2015

Anna-Leena Härkönen - Kaikki oikein

Häräntappoasejamitäniitäonkaan! No tämä on se nuoruusaikojen kirjan kirjoittaja ja teeveestä tuttu
kirjailijanainen. Just se.

Kirja on kivasti luettu ja teksti on sujuvaa - kevyttä ja mukavaa kuunneltavaa.  Luulen että tämä sama lukija on aiemmin lukenut Maria Kallioita ja yhdistän tämän äänen niiden tunnelmaan?

Kannen ja neljän ensimmiäsen luvun perusteella en ole varma juonesta, mutta oletan että tähän liittyy lottoaminen. Pidän hahmoista ja ne on kuvattu elävästi. Osaisimpa itse kirjoittaa näin. Hoi Anna-Leena! Voisitko antaa joskus vinkkejä?

Ennakkopisteet: 4/5
Pituus: 9h 8min
Nopeus: 1.6x
Lukija: Sari Mällinen
Linkki: Elisakirja

p.s. Tämä oli tarjouksessa elisakirjassa - kannattaa liittyä siihen sisäpiiriin ja bongailla nämä tarjoukset. Elisa voisi toisaalta alkaa pistämään mulle mainoksina näitä. Winkwink


Jälkitunnelmat

Tunnelma on todellakin hyvä - Tää Härkönen osaa kyllä miellyttää mua niin monella tasolla. Erittäin pätevää kielenkäyttöä ja hyvin luotuja, hyvin kehittyviä hahmoja. Tämä lentää jotenkin sopivasti niin että tämän tunnistaa erittäin hyväksi kirjaksi mutta ei kuitenkaan niin korkealta että minulla olisi vaikeuksia eläytyä tilanteeseen. Erittäin hyvä, sellainen niinku tiättekö - hyvä pizza. Olis tosi hyvä vaikkei olis edes niin kauhean hyvä, muttakun on. Anna-Leena <3


 

tiistai 22. syyskuuta 2015

Lisa Genova - Left neglected

Sen maun jälkeen, joka edellisestä jäi, oli pakko valita joku varmasti hyvä kirja. Otin lukuun Lisa
Genovan toisen opuksen. Lukija ei valitettavasti ole Lisa itse, mutta hänen äänensä on hyvä ja aiheeseen sopiva.

En katsonut etukäteen mistä kirja kertoo ja juuri ennen tämän kirjoittamista menin varmistamaan olinko aiheen suhteen oikeassa eräältä toiselta arvostelusivulta (Lisan omilta sivuilta). Se oli suuri virhe joten kerron tässä nyt vain sen alkuperäisen kuvitelmani kirjan ensimetreiltä.

"Tämä kirja kertoo äitiydestä ja sen vaikeudesta". Eipä kerrokkaan yksin siitä. Loput jätän kuulijoille itselleen. Googlatkaa ja pilatkaa vaan omakin fiiliksenne; Mun arvostelu on parempi.

Olen kuitenkin sen ensin lukemani kirjan perusteella ihan sataprosenttisen varma että tämä kirja koskettaa - vaikkakin tietysti äiteydestä puhuttaessa vähemmän kuin jos olisin nainen. Vanhemmuus ja tämän kirjan tapahtumat eivät kuitenkaan riipu sukupuolesta. Noh, mutta katsotaan nyt jälkikirjoitukseen asti.


Ennakkopisteet: 4/5
Pituus: 9h 12min
Nopeus: 1.5x


Jälkitunnelmat

Kirja oli hyvä - vaikkakaan ei niin hyvä kuin toivoin. Kirja kertoi kuitenkin myös äitiydestä - monellakin tapaa. 

lauantai 19. syyskuuta 2015

Johannes Linnankoski - Laulu tulipunaisesta kukasta

Tälläisenä aikana kun meillä on hallituksen työesityksen kahtia jakama maa ja käsissä valtava
pakolaisongelma on hyvä kuunnella jotain joka kertoo siitä menneestä maasta jonka nimi on Suomi Finland.

Tämä on joskus ollut kohukirja ja tästä tehty elokuva oli aikansa kohuelokuva. Kirjan kerronta on runollista ja vanhahtavaa mutta sujuvaa. Kirja kuvaa suomalaista maisemaa, suomalaisuutta ja maalaisuutta. Kirjan tapahtumat sijoittuvat aikaan kun täällä meno oli  viatonta ja pellot vihreitä. Naiset kauniita ja miehet rautaa. Päähenkilö Olavi haluaa naida piian ja riitautuu isänsä kanssa - siitä se sitten lähtee.

Minä muuten aina ihmettelin että mitä tuo kirjan nimi oikein tarkoittaa enkä arvannut oikein. Saat kuitenkin kuunnella vastauksen siihen aivan itse.

Nopeus: 1.5x
Lukija: Eija Peltonen
Linkki: https://kirja.elisa.fi/aanikirja/laulu-tulipunaisesta-kukasta
Ennakkoarvosana: 3/5 (klassikkobonus)

Keskitunnelmat ja VAROITUS!

Tämä äänikirja valitettavasti saa kuitenkin loppupeleissä 1/5 pisteytyksen. Syy on joko aivan käsittämättömän raskaslukuisessa kirjoitustyylissä tai omintakeisessa lukutavassa joka saa koko kirjan kuulostamaan yhdeltä runonlausunnolta ilman minkäänlaista yhtenäistä juonta. Kyllä siinä joku Olavi ja Kyllikki on ja rakastetaan ja mitälie. 

VAROITUS: Tätä ei kannata kuunnella ensimmäisenä äänikirjana - itseasiassa täytyy sanoa että jos kuka tahansa 1990 luvun jälkeen syntynyt tämän joskus kuuntelee niin on kyllä aika kovan luokan jätkä. Tulkaa moikkaamaan mua vanhainkotiin. Älä siis kuuntele tätä ensimmäisenä kirjanasi - jos ei ole rahaa parempiin niin pyydä vaikka minulta jotain. Plz. Por favor. Kauhea kirja. Yritän kuitenkin tuhlata tähän vielä sen reilun tunnin mitä on jäljellä, mutta tuskaa on joka minuutti.

Loppuarvosana (äänikirjalle): 1/5 jossa mukana jo klassikkobonus.

p.s. Tämä kirja muuten on ilmaisena elisa kirjassa - hae omasi linkin päästä: https://kirja.elisa.fi/aanikirja/laulu-tulipunaisesta-kukasta

torstai 17. syyskuuta 2015

Chip Conley - Emotional equations : Simple Truths for Creating Happiness + Success (äänikirja)

Kerrankin tässä blogissa voidaan esitellään kirja josta tiedän jotain ennakkoon! Kuuntelin tämän viime vuonna ja merkkasin tämän uudelleen kuunneltavien joukkoon. Hyvää shittiä siis.

Tämä on tyypillinen ajan teos eli jonkun firman johtaja saa oivalluksen ja kirjoittaa yritysjohdon oppaan joka läsähtää koko kansan tietoisuuteen ja siitä tulee suuri hitti. Tässä teoksessa kirjailija kertoo selväkielisesti miten tunteita voi käsitellä eräänlaisina matemaattisina yhtälöinä kuten satisfaction = meaning + doing jne. Kirja on tälläiselle tunnevammaiselle (muttei tunneköyhälle!) ja tunnesokealle erittäin hyvä opus.

Kun käy omakohtaisesti läpi jotain raskaita elämäntilanteita niin tästä kirjasta voisi löytyä ainakin jonkinlaista helpotusta ja apua. Ainakin se ehkä auttaa ottamaan etäisyyttä.

 Ahdistus = suru - merkitys.

Arvostelu ensimmäisellä kerralla: 5+/5
Lukija: Chip Conley itse
Nopeus: 1.3x eka kerralla. Nyt 1.7x
Pituus: 8h 21minKeskitunnelmat

Tämä kirjoitukseni sai tämän kirjan kuulostamaan huonommammalta ja pinnallisemmalta kuin mitä se on. Kirja ei ole pelkästään kaavoja vaan auttaa lukijaansa ymmärtämään itseään ja maailmaa paremmin. Edelleen tämän lukukerran jälkeen kirjasta hyökyvä rohkeus, nöyryys ja avoimuus saavat minut hiljaiseksi ja ajattelemaan omaa elämää. Tämä on edelleen 5/5 ja uudelleen kuunneltava kun olen alamaissa ja tarvitsen hieman tsemppiä. Koskaan ei ole liian myöhäistä tulla sellaiseksi kuin olisit voinut tulla. Suosittelen.


"Eikös ne äänikirjat ole tarkoitettu sellaisille, jotka eivät pysty lukemaan"?

olen kuullut otsikon lauseen eri muodoissa useita kertoja niiden vuosien aikana kun olen äänikirjoja harrastanut. Aloitin oman varsinaisen harrastukseni vuonna 1993 tai -94 kun työskentelin vähän aikaa grilliapulaisena ja siellä oli tylsää. Perinteisen kirjan lukeminen oli mahdotonta kun paikalle pamahtaa aivan yllättäen eri tahtiin asiakkaita. Telkkaria ei siihen aikaan siellä ollut eikä älypuhelimia ollut keksitty. Oli siis pakko viihdyttää itseä jotenkin - loistava ratkaisu olivat äänikirjat. Siihen aikaan ne oli kasettikirjoja joita sai lainata kirjastota.

"Eikös ne ole tarkoitettu sokeille?", "Etkö osaa lukea?" tai "eikö nämä ole tarkoitettu lapsille?". Ensimmäinen komemukseni äänikirjoista on vieläkin kauempaa perua kuin tuo intin jälkeinen välityö. Äiti osti meille kasettikirjasatuja (kuuntele tämä legendaarinen Mikki ja pavunvarsi https://www.youtube.com/watch?v=9R8LKeEuW3w youtubesta) jotka olivat sekä mielenkiintoisia että hyödyllisiä. Noiden mukanahan tuli sama juttu kirjana ja "kun kuulet tämän äänen <pling>, niin tiedät että on aika kääntää lehteä" -osuus auttoi lukemaan oppisisessakin*.

Minun suosikkiteesini äänikirjojen puolesta ovat:

 • Voi kuunnella kun tekee jotain monotonista hommaa (nurmikon leikkuu, halkojen tekeminen, autoilu, koiran ulkoilutus, lenkkeily jne)
 • Kirja etenee työnteon "ohessa"
 • Lukemiseen tarvitsen paljon keskittymistä ja erityistä rauhaa
 • Äänikirjaa voi lukea ("luetuttaa") nopeammin kuin mitä itse lukisin.
 • Äänikirjat ovat samalla sekä hyödyllisiä että hyvää viihdettä
 • Etenkin kirjoittajien itsensä lukemina kirjat heräävät aivan uudella tavalla henkiin.

Aivan kuka tahansa voi kuunnella äänikirjoja! Tarjolla on kirjallisuutta tietokirjoista lastenkirjoihin, aivan kaikkea sitä mitä normaaleissakin kirjoissa.  Jos kielipää taittuu englantiin niin valikoiman rajana on käytännössä vain taivas (www.audible.com)! 

Itse aloitin lasten satukirjoilla, sitten jatkoin oikeilla kasettikirjoilla joista siirryin digitoituihin kasettikirjoihin (tallensin niitä minidisc levyille matkoja varten). Vuosituhannen alussa sain ensimmäisen mp3 soittimen (128mb) johon mahtui cd:ltä ripattuja äänikirjoja ehkä muutaman tunnin verran. Sen jälkeen hankin Ipod classicin ja hetken aikaa kuuntelin äänikirjoja .m4b muodossa. Nyt kuuntelen niitä Android puhelimella ja kokemus on nyt niin hyvä että en oikein osaa parempaa kuvitella. Näitä voi kuunnella nyt kuka vain, missä vain. 

Lisäys

Ehkä jotkut kokevat että äänikirjat ovat kuin sähköpolkupyörät - aivan alussa niitä markkinoitiin väärin "apuvälineinä". Niiden kauppa on vasta pikkuhiljaa toipumassa tuosta huonosta mielikuvasta. Äänikirjat eivät ole tarkoitettu vain lukuvaikeuksista kärsiville - ja vaikka olisivat alunperin olleetkin, se ei estä meitä muita hyötymästä niistä. Vive la livre!  


*Lisää mm. kasettisaduista esim Nuoruusdiskon artikkelista "äänikirjamaisema"

maanantai 14. syyskuuta 2015

Veera Nieminen - Avioliittosimulaattori

Oliks tää nyt jonkun entisen julkkiksen kirjoittama, tai sellaisena minulle markkinoitu? Ainahan kirjat nyt yleensä ottaen kiinnostaa ja tämän taisin saada jostan alennuksesta elisakirjalta.

Ystävääni mukaillen tämä on kirja joka edustaa "Chiclit" tyyppistä kirjallisuutta. Tämä ei ole siis kiinalaisesta seksistä kertova opus vaan rehellistä tyttökirjaa. Alun perusteella kyseessä on kevyt mutta silti suositeltava, hyvänmielen kirja. Kaikkien pitäisi joskus kuunnella tälläistä, tulee hyvälle tuulelle, naurattaa hieman ja sen jälkeen vielä jää mukava hymy.

Karun kirjan jälkeen tämä tuntuisi varmaan liian makealta ja epärealistiselta; mutta olkoon - tiedekirjan jälkeen voin kuvitella olevani osallisena tässä tarinassa. Ennakkopisteet heilahtelee koska en vielä tiedä miten tässä käy. Onko tämä hömppää, draamaa vai komediaa?

Ennakkopisteet: 3-4/5
Lukija: Miia Selin
Pituus: 6h 46min
Nopeus: 1.9x (!)
Linkki: https://kirja.elisa.fi/aanikirja/avioliittosimulaattori

Jälkitunnelmia

Kirja ei ole vielä ihan lopussa mutta tunnelmat on jo aikalailla selvillä. Tämä on hyvin kevyttä ja siirappista perusnuorisokirjallisuutta. Omassa genressään ihan jees. Voi suositella.

Yhteenveto

Miinukset
 • Ei vaaratilanteita
 • Ei varsinaisesti seksiä
 • Ei varsinaisesti juonta (missä on draaman kaari?)
Plussat
 • Paljon pohdintaa
 • Rakkautta
 • Ei varsinaisesti seksiä


keskiviikko 9. syyskuuta 2015

Nate Silver - The signal and the noise: Why so many predictions fail -- but some don't

Edellisen kirjan jälkeen oli ystävällisestä neuvosta huolimatta kuunneltava hieman tietokirjallisuutta. Tässä on kirja tilastotieteestä, informaatiotieteestä ja siitä miksi niin monet ennustukset menevät pieleen. "Emme todellisuudessa tarvitse dataa, tarvitsemme tietämystä".

Kaverilla on hyvää meriittiä ja tekstistä kyllä huomaa että tavaralla on painoarvoa. Tämä mennee samaan huipputietokirjojen kategoriaan kuin Freakonomics! tmv. Pakkoteos tieteenrakastajalle.

Aivan kirjan aluksi pureuduttiin informaatioteorian ongelmiin ja sen jälkeen heti yhdysvaltain vuoden 2008 talousromahduksen syihin ja asuntokuplaan. Nämä voisivat olla aivan hyvin suomesta vuonna 2015 - kysymyksiä on enemmän kuin aikaa kuunnella!

Lukijalla on hyvä ja taidokas ääni - kieli tosin on  tilastotiedettä tai yleensä informaatioalaa tuntemattomalle hieman teknistä.

Pituus: 15h 44min
Nopeus 1.5x
Kirjailija: Nate Silver
Lukija: Mike Chamberlain

Lopputunnelmat

Arvosanaksi nousee 5/5* ja uudelleen kuunteluun myöhemmin. Tämä sattui sopivaan ajankohtaan kun olin sopivasti tilastotieteellisesti viritetty. Ja tämä ei ole siis pelkästään tilastotiedettä vaan yleistietoutta tieteestä pitäville. Suosittelen!

p.s. Tämä näkyy olevan yksi parhaista vuoden 2015 kirjoista. Ehkä sain tähän vinkin TED ajattelijoiden suosituslistalta. Hyvä teos jokatapauksssa

sunnuntai 6. syyskuuta 2015

Lisa Genova - Still alice

En enää kuollaksenikaan muista mistä sain vinkin tämän kirjan hankkimiseen. Kyseessä on omaelämänkerrallinen tarina kielitieteilijästä joka sairastuu Alzheimeriin. Nainen menettää kontrollin siihen mikä on ollut hänelle kaikkein tärkeintä - kuvaukset taudista, ensimmisistä kohtauksista  ovat koskettavia. Tämä kirja kannattaa kuunnella ainakin ennenkuin katsoo elokuvan (2014?). Elokuvassa päähenkilöä esittää Julianne Moore (linkki  imdb).


Näiden loistoteosten vuoksi pitää vielä joskus ottaa Audiblen tilaus - nyt tulevalla soittolistalla on vielä liian monta hankittua kirjaa enkä ehtisi kuuntelemaan näitä.

Lukija: Kirjailija itse
Pituus: 7h 46min
Nopeus: 1.5x
Ennakkopisteet: 4/5
Linkki: http://www.amazon.com/Still-Alice/dp/B001QGMRWQ

Post Mortem 

Tässsä oli pitkästä aikaa todella, todella upea kirja. Kirjan lukija (eli kirjan kirjoittaja) onnistui tavoittamaan minussa ihmisyyttä aivan uudella tavalla. Päähenkilön sairaus on jotain mihin voin eläytyä; kokea, tuntea, pelätä, surra. Kirjan kuuntelua hallitsi tietynlainen pelko - entäs jos minäkin? 
Kirja päättyy niin upeisiin mielenmaisemiin että lähes itkin. 
“Alice: I miss myself.
   John: I miss you too, Ali, so much.”  

5+/5 ja uudelleen kuunteluun kun tokenen. 

p.s. Elokuva kannattanee myös katsoa.

keskiviikko 2. syyskuuta 2015

David Lagercrantz - Se mikä ei tapa

Mitäs saadaaan kun lehtitoimittaja Robert Langdon lähtee ruotsiin selvittämään tietsikkanöräautistineuroverkkohässäkkää? En tiedä minäkään, mutta jos tästä kirjasta vaihtaa päähahmoja tai kuuntelee satunnaisesta osasta keskeltä niin ei tiedä onko kirja Dan Brownia vai Stieg Larssonia. Tämä ei ole kumpaakaan, kyseessä on ruotsalaisen "kirjailijakolleegan" kirja joka sijoittuu Stieg Larssonin Millenium -trilogian maailmaan.

Tässä vaiheessa kuuntelua on selvillä että kyseessä on lehtitalo Milleniumin uusin juttu jonka seksikäs mestarilehtimies Kalle Blomqvist todennäköisesti selvittää. Mukana on tuttu asperger-nörätyttö Lisbet Salander ja muut perinteiset Kallen "hoidot". Kirjassa on Stieg Larssonin alkuperäistä tyyliä, mutta myös enemmän brändejä, termejä ja erilaisia ylisanakuvauksia.

Tämä kirja julkaistiin juuri sopivasti sen jälkeen kun kuuntelin ne kolme alkuperäistä millenium trilogian kirjaa ja pääsin tähän käsiksi ikäänkuin neitseellisenä kokemuksena - ilman vuosien mielessä käytyä parantelua. Tämä kuulostaa tuoreemmalta ja ajankohtaisemmalta, mutta koska olen ainakin jonkinnäköinen "alan-mies" niin runsas IT terminologia kuulostaa hieman.... well, lapselliselta.  Ei täysiä pisteitä.

Lukijana minulle ennestään tuntematon Jari Karvinen ei häikäise erinomaisuudellaan, toisaalta ei myöskään ole mitenkään poikkeuksellisen huono. Jotain samaa tässä lukijassa on niiden aiemmin kuuntelemieni Dan Brownien ja niiden lukijan kanssa koska fiilis on niin vahvasti sama. Harmillisesti olisin toivonut tähänkin Kari Ketosta. Panostakaa vähän!

Jälkisanoina liittyen tähän ja alkuperäisiin kirjoihin: Alkuperäisistä kirjoista on sanottava että en antaisi kahdelle viimeiselle täysiä pisteitä enää. Nämä kaikki ovat kyllä perushyviä, ajottain jopa erinomaisia. Mutta eivät aivan riittävän hyviä ollakseen täydellisiä. Samaa sarjaa Dan Brownin kanssa.

Ehdottaomasti kuitenkin kuuntelun arvoinen!

Arvosana: 4/5
Lukija: Jari Karvinen
Kuuntelunopeus: 2x
Pituus: 18h 18min
Linkki: https://kirja.elisa.fi/aanikirja/se-mika-ei-tapa