lauantai 31. joulukuuta 2016

Vuosi 2016 pakettiin

Taas on yksi vuosi äänkirjoja takana (täydellinen kuuntelemistani kirjoista lista löytyy täältä). Täytyy sanoa että tänä vuonna mitään supermestariteoksia ei tule ilman listan katsomista mieleen.

Käyn tässä kuitenkin listalta poimien parhaat 8 kirjaa.

Robert Galbraith - Silkkiäistoukka 5/5
Hyvä perusdekkari. Varmaan menee jossain vaiheessa uudelleen kuunteluun.

Melanie Warner - Pandora's lunchbox 5/5
Ehkä paras  vuoden aikana kuuntelemani tietokirja.

David Brooks - The Road to character 5/5
Tästä kirjasta en enää ole ihan varma miksi on tuolla listalla. Kirja kuitenkin on tehnyt niin kovan vaikutuksen että se on edelleen poistamtta kännykän kirjastossani, valmiina uudellene kuunteluun.

John Williams - Stoner 5/5
Vanha mutta ihan sairaan hyvä. Suosittelen.

Ernest Cline - Ready player one 5+/5
Ilman muuta parhaita, ellei paras scifi viimevuosilta.

Ellen Langer - Mindfulness 5/5*
Klassikko. Tätä tarvitaan aina.

Larry Young - The chemistry between us (4)/5
Helevetin hyvää populaaritiedettä.

Maaret Kallio - Lujasti Lempeä 4/5*
Nyt tälle jo ehkä uskaltaisi antaa 5/5, mutta jätän vieläkin neloseen. Tähti kuitenkin mukana siksi että ansaitsee ilmanmuuta tulla kuunnelluksi uudelleen heti sopivan tilaisuuden tullen. Jatkoon.

Toivotan kaikille äänikirjojen ystäville hyvää uutta vuotta 2017!




Sophie Kinsella - Kevytkenkäinen kummitus

Nyt valitsin kirjan kännykän kirjastostani sen perusteella että siinä sattui olemaan kivan värinen kansi
kun entinen loppui kesken kauppareissun.

Kirja on mukavasti kirjoitettu vaikka onkin mitä ilmeisimmin naisten kirja. En tarkoita tällä tietenkään sitä etteikö naisten kirjat yleisesti olisi mukavasti kirjoitettuja, vaan sitä että tämä romantiikan lupausta huokuva opus ei ehkä ole ihan niin kamalaa kuunneltavaa minulle. Päinvastoin, odotan tältä paljon. Muistaaksnei olen pitänty jostain saman kirjailijan aiemmasta kirjasta. Olisko ollut hääyöaie?

Lukija on hyvä ja ääntämys selkeä.

Ennakkopisteet: 3/5
Nopeus: 1.7x
Linkki: Elisakirja
Pituus: 15h 47min


maanantai 26. joulukuuta 2016

Kyllikki Villa - Vanhan rouvan lokikirja

Tuassiisa kerran, arvoisa suomen paras äänikirjabloggari on jättänyt kannet lukematta ja hankkinut

kirjan pelkän otsikon perusteella. No kyllä mulla tietysti joku pikkuaavistus tästä oli mutta ei kuitenkaan mitään sellaista oikeaa ja metsään mentiin.

Tämä kirja on Kyllikki Villan päiväkirjojen litterointi ja siistiminen eli kertoo hänen tekemistään aivan ihastuttavasti maailman matkoista. Hän matkusteli ympäri maailmaa rahtilaivoissa! Täähän on siis jotain mistä mä olen itse haaveillut aina. Tämä kirja alkoikin niin mahtavasti lainauksilla jossa kuvataan miten matkustelussa tärkeintä on nimenomaan matkustelu, ei päämäärä.

Tässä kirjassa kuvataan hänen vanhoilla päivillään etekemästä etelä-amerikan matkasta, fiiliksistä ja kokemukista. Het lyön ennakkopisteitä niin että riittää.

Lukija on hyvä ja ääni selkeä. Lukutapa sujuva. Jostain syystä äänitys on sen sijaan kuin jonkun mummon kasettimankalla tekemä? Mitähä vttua? Vai hajoaako puhelin?


Ennakkopisteet: 4/5
Pituus: 13h 49min
Nopeus: 1.5x
Linkki: Like
Musiikkisuositus: Electoswing

Keskitunnelmia ja jälkiajatelmia kirjoituksen jälkeen

Lukijan ja kirjoittajan harmoniassa tästä tulee mielenkiintoista kuunneltavaa. Tämä jostain syystä raapii mieltäni vastakarvaan niin että samalla kun tekisi mieli heittää laite seinään ja lopettaa kuuntelu, on pakko jatkaa ja kokea tämä. 

Kyllikki on pienesti neuroottinen ja masentuneisuuteen taipuvainen huolehtija. Huomaan että tämän kirjan päiväkirjanomaisuus ärsyttää minua paljon. Kirja on kuitenkin niin hyvä ja avoimesti kirjoitettu että tätä on ihan pakko jatkaa - tämä on tilaisuus oppia jotain mm. siitä miksi minä otan tämän niin henkilkökohtaisesti. Olisikohan se niin että olen itse huolehtivaisuuteen taipuva neurootikko, mutta en pidä siitä ominaisuudesta itsessäni? 



 

perjantai 23. joulukuuta 2016

Daniel Goleman - Working with emotional intelligence

Oon säästellyt tätä kirjaa johonkin sellaiseen merkitykselliseen hetkeen kun tarvitsee käsitelllä omia tunteita, mutta se oli selkeästi virhe Maaret Kallion kirjan jälkeen. Tämähän on ihan paska; vaikuttaa siltä kuin kuuntelisin kolmen tunnin vakuuttelua siitä että kannattaa lukea se alkuperäinen kirja.

Hyvin tyypilliseen surkean self-help kirjan tapaan joka kolmas lause on todistelua siitä miten joku tutkimus X on todistanut että juttu Y jota tässä käsitellään on ihan helevetin tärkeä asian Z suhteen. Tässä se nyt on niin että X sanoo että tunneälykkyys on ihan jumalaista kun puhutaan bisneksestä ja johtajuudesta.

FFFFak, pitää kaivella jostain se originaali ja kuunnella se uusiksi. Se oli hyvä. Ei varsinaisesti jatkoon. Onneksi on niin lyhyt että menee sivukorvalla.

Ennakkopisteet: 2/5
Pituus: 3h 24min
Nopeus: 1.6x
Linkki: Google books


p.s. En lukenut taka enkä etukantta, katsoin vaan että sama kirjailija ja emotional jotain. Ei näin.

English

this book is completely shit compared to the original Emotional intelligence. Go and listen to that. This is like listening three hours of convinciations to read that book.

maanantai 19. joulukuuta 2016

Maaret Kallio - Lujasti Lempeä

kuva: Maaret Kallio
Bongasin tämän syksyllä ennakkotarjouksesta (näkyy olevan taas) koska olen aina pitänyt tämän
genren kirjoista ja tämä on ensimmäinen (?) jonka kuuntelen kotimaisella kielellä. Vieläpä kohtuullisen ajankohtaiselta ja pitämältäni bloggaavalta, tvstä tutulta kirjailijalta. En ole kyllä ihan varma siitä että olenko sittenkään lukenut Maaretin blogeja kuin sattumalta mutta sellainen fiilis mulla on että nimenomaan ne hyvät artikkelit ovat olleet Maaretin käsialaa. Sitä parempi Maaretin kannalta.

Onko tämä nyt elämäntaitokirja vai self-help kirja? En osaa päättää. Omaan elämäntilanteeseeni tämä kuitenkin sopii ja kirjailijan itsensä lukemana näitä on fantastista kuunnella. Maaretin ääni jostain syystä ei yhdisty mielessäni ollenkaan hänen kasvoihinsa mutta ääni on sävyltään ja lukutekniikaltaan ensikertalaisen ei-ammattilaisen lukemaksi miellyttävä.

Tarkoitus on yrittää tällä kertaa keskittyä sisältöön ja ääneen joten yritän pitää nopeuden rajoitettuna. Tyypillisesti kuitenkin korvani vaativat kuulokkeille hieman nopeampaa tahtia kuin kaiuttimiin tai puhuessa joten tässäkään ei mennä ihan perusnopeudella.

Kirjan alussa luvattiin että äänikirjan  lopussa on mukana myös kirjassa käydyt tehtävät erikseen uudelleen läpikäymistä varten. Arvostan tätä. En olisi ehkä jaksanut kirjanmerkeillä kikkailla.


Kysymys kuuluu tietysti: Miten malttaa ja uskaltaa uppoutua tämän kirjan keskelle?



Nopeus: 1.2x
Ennakkopisteet: 4/5
Pituus: 5h 40min
Linkki: Maaret kallion blogi

p.s. Mä oon siitä paska bloggari etten saa mitään korvauksia, näytteitä tai etuja mistään ja silti "mainostan". Kirja on mielestäni hintansa väärtissä tarjouksessa elisakirjassa: Nappaa tästä. Kotimaista firmaa voi välillä vähän tukea.


Jälkitunnelmat

Tää oli ilman muuta paras (tosin ilmeisesti myös ainoa jonka ainakaan muistan) tälläinen elämäntaitokirja jonka olen suomeksi kuunnellut. Ja kaikenkaikkiaankin todella hyvin paitsi kirjoitettu niin myös tehty. Menee uudelleen lukuun vaikkei tämä nyt tällä kertaa viisikauttaviisi pisteitä saakkaan. 

Pidin erityisesti kirjan loppupuolella olevasta "Mitä tekisit, ellet pelkäisi?" osuudesta. Ihan huippua. 

Myös Maaretin lukeminen oli paikkapaikoin todella hyvää, ehkä se alkoi jhossain kohti sujua tai sitten siinä oli vaan mukava tekemisen imu. Mahtavaa työtä!



Uusintakuuntelu 3/2017

Tämä kirja todellakin kestää uudelleen kuuntelun ja jätän tämän vielä kolmatta kertaa varten laitteelleni Tollen ja parin muun klassikon seuraan.  Lisäpisteitä ei silti tipu.

Arvostelin hiljattain toisen erittäin hyvän kotimaisen kirjan joka sopii tämän seuraksi. Karla Niemisen "Olet hyvä tyyppi".  Kirja on hieman erilainen ja voisi sanoa että kun olet korjannut sisimpäsi Maaretin kirjan avulla hyvälle tai normaalille levelille, olet valmis Karlan kirjaan. Komppaavat toisiaan kuin psykologia ja filosofia.

Uusintakuuntelu 2/2018

Ihanainen kumppaniinini aloitti kuuntelemaan tätä joten otin pikakertauksena uudelleen kuunteluun toisen kirjan rinnalle. Menee nyt 1.7x nopeudella ja hidastan kun tulee sopivia kohtia. Edelleen tässä on hyviä harjoitteita rauhoittumiseen ja hiljentymiseen, olen huomannut niiden ajankohtaisuuden ja tarpeen itselleni. Taidan olla sellainen erityismimosa. 


perjantai 16. joulukuuta 2016

Mohsin Hamid - Reluctant fundamentalist

Maailman paras kirjakerho X suosittaa - Reluctant fundamentalist.  No mä tartuin täkyyn ja täytyy

sanoa että heti alun perusteella olen myytyä miestä ja ennenkaikeka ja nimenomaan äänikirjaversiolle.

Puhuja on aristokraattista brittienglantia puhuva intialainen/pakistanilainen joten tää tärppäää täysin ja sataprosenttisesti sisältöön. Suits you sir!

Kirja kertonee fundamentalistista ja on hyvä. I love you kirjakerhoX. Tää on aika lynyt kirja joten ehkä tää vaan kertoo ton kaverin tarinan. Mutta kerrontatyyli on aivan loistava.


Pituus: 4h 42min
Nopeus: 1.5x
Ennakkopisteet: 4/5
Linkki: Audible

Jälkitunnelmat

Olipas tää lyhyt ja aika kevyt. Kerrontatyyli kuitenkin oli niin kiva että kannattaa tutustua.

torstai 8. joulukuuta 2016

Amy Schumer - The girl with the lower back tattoo

Hihhii ja hohhoo (hassunhauska jouluhohotus)! Kirjan nimikin on pieni vitsi ja minä ainakin valitsin
tämän myös sen perusteella. Toisaalta TIEDÄN tämän tyypin myös jostain muualta ja minusta naiskoomikot on ihan vitun hauskoja. Rakastan niitä ylikaiken. Käytännössä aina kauniita ja lisäksi hauskoja. No kotimaasta: Pirjo Heikkilä <3? Niina Lahtinen <3? Ulkomailta sitten taas ihan ehdottomana kärkinimenä Tina Fey. Siis huikeeta. Jos joutuisin autiosaarelle niin ottaisin mukaan Niina Lahtisen ja Tina Feyn. Ja jos se Hirviniemi yrittäisi tulla pelastamaan meitä sieltä niin kaataisin sen veneen ja jaettaisiin naiset sen kanssa. Vuoroviikoin ettei kyllästytä.


Sitten tämän Amyn kannalta huonot uutiset. Mä luulin ensin että tämä on Amy Poehler, ja onko se edes Amy? No anyway, tunsin tämän tytön jostain koomikkona joten päätin tutustua tässä välissä johonkin hauskempaan sen ahdistuksen jäljiltä kuin mihin edellinen kirja minut jätti.

Kirja on taas kirjailijansa tekemä joten hyvää helppoa kuunneltavaa. Tämä koostuu pienistä novellityyppisistä tarinoista jotka eivät aina ole sellaista... komiikkaa vaan nuoren naisen elämää, mutta mukavaa kuunneltavaa anyway.

Ennakkopisteet: 4/5
PItuus: 8h 1min
Nopeus: 1.2x
Linkki: Goodreads

English

Female comedians are hot. Always mentally, and practically always visually. What a combination here. Good book, funny title. Good reader (author)

maanantai 5. joulukuuta 2016

Ta-Nehisi Coates - Between the world and me

Taas tuli otettua kirja kuunteluun yhtään katsomatta mistä tämä kertoo tai mikä hitto tämä on. No tämäpä onkin mustan kirjoittama kirja mustien kokemuksista yhdysvalloissa.

Milenkiintoista kuunneltavaa kun elää ja on kasvanut tälläisessä maassa (ja paikassa) jossa käytännössä yhtään mustaa ei näkynyt koko nuoruudessa. Paitsi elokuvissa ja nekin elokuvat olivat tasoa Pekka ja Pätkä neekereinä.

Ja eihän tämä nyt pakolaisaikanakaan kyllä kuvaa meidän suomeamme tai meidän kokemustamme mustista. Varmasti omat ongelmat on täälläkin, mutta hyvin toisenlaiset kuin yhdysvalloissa.

In english

I picked this book without understanding what this is or what this is about. Well, this book is about being and growing up as black in america. Very interesting to listen while I have lived very protected life in one of the "whitest" and remotest countries in europe. I didn't see foreigners ( except germans and swedes) in my childhood ever and all the coloured people were well in the movies and tv. American street culture is and was very remote to me so this is pretty interesting stuff.

Ennakkoarvostelu: 3/5
Pituus: 3h 35min



torstai 1. joulukuuta 2016

Jen Sincero - You are a badass

Okay, this is a self-help book written by a woman, for women. So what the fuck I am listenign to it? Well of course, because I have the book and I can. And actually the cover didn't say it is "for women" and I had no idea if Jen is whose name. Obvious now of course. And actually I think I misread it as Jan.

Well I first thought this is shit, and it kind of is. But it is better shit than I first thought. It has the truth inside and the reader is author and very sincere and excited about the contents. I really enjoy listening this level of excitement what ever the contents are and in this case they aren't even that bad.

Go ahead, try to get your life a bit better. Listen to this. I will.

Speed: 1.3x (pretty fast reader)
Length: 5h 45min
Score: 4/5