torstai 16. maaliskuuta 2017

Karla Nieminen - Olet hyvä tyyppi

Aivan aluksi on sanottava että pidän tämän tyyppisistä kirjoista ja kirjassakin kuvatun haloilmiön takia pidän nyt myös Karla Niemisestä. Olen lukenut nimenomaan tälläisiä kirjoja (ehkä jo liikaakin) englanniksi niiden kaikkien vuosien aikana jolloin olen yleensäkään äänikirjoja harrastanut.  Käytännössä aloitin urani kuuntelemalla ensin kirjaston Agatha Christie kasettikirjat ja sen jälkeen kaikki netistä löytyvät self-help kirjat.

Nyt en ole näitä enää jaksanut pitkään aikaan selata koska ne valitettavan usein toistavat samaa kaavaa. Näitä ei myöskään ole tehty yleensä suomenkielisenä ja suomalaiseen kulttuurin käännettyinä. Monesti noissa englanninkielisissä kirjoissa on fraaseja tai käytäntöjä joita ei sitten voi sellaisenaan soveltaa suomalaiseen kulttuuriin ja suomenkielisenä. "Oi mä rakastan niin noita sun uusia hiuksiasi!" kuulostaa paitsi paskalta suomelta niin on myös aivan omituinen suomalaisen sanomana.  Alkuperäisellä kielellä sanottuna se sen sijaan on hyvinkin normaali, jopa arkinen kehu. No ehkä se somekaudella menee suomeksikin.

Poikkeuksena kotimaisella rintamalla on loppuvuonna arvostelemani kotimainen Maaret Kallion opus. Pidin siitä ja oikopäätä pidän myös tästä. Tätä kirjaa ei ehkä ole tarkoitettu aivan juuri nykyiselle minulle,  mutta pidin tästä kokonaisuutena. Tämä kirja sopisi loistavasti sille epävarmemmalle ja kymmeniä kirjoja lukemattomalle TR:lle joka kaipasi ohjeita menestyäkseen paremmin ihmissuhteissa. Ei sillä että nyt parin avioeron jälkeen voisin sanoa menestyväni nytkään mitenkään erityisen hienosti, mutta tämä minä menettelee. Ainakin tiedän miten minun kannattaisi toimia vaikka en niin toimisikaan.

Tähän saumaan tämä kirja iskee nimenomaan loistavasti! "Olet hyvä tyyppi"  kirjassa tiivistetään, pureskellaan, kootaan yhteen  ja hienosäädetään ihmissuhteisiin liittyviä hyviä toimintatapoja nimenomaan suomenkielelle ja suomalaiseen kulttuuriin sopiviksi. Kirjassa on kuvattu lisäksi ainakin joitain niistä psykologisista mekanismeistä joihin nämä asiat perustuvat.  Vaikka ei olisikaan introvertti, ihmissuhdetaidoton nörtti niin tässä kirjassa kerrotut vinkit ovat hyvää kertausta ja muistutus niistä pienistä arkipäivän asioista joilla omaa asemaansa voi parantaa. Ihan kaikki ei ole itsestä kiinni, mutta todella paljon on.

Vaikka olen lukenut näitä paljon niin opin tästä silti paljon. Jos tiesin 90% asioista jo ennestään niin se että ne tuli kerrattua päivitettyinä ja loput 10% oli todellakin sen arvoisia. Myönnän että olin hieman skeptinen tämän suhteen mutta turhaan. Tästä aiheesta olisi kiva kuulla ja oppia lisääkin.

Mulla on paha heikkous ihastua älykkäisiin nörttityttöihin ja nyt kuunneltuani tätä pidän kovasti myös tästä kirjailijasta sanomansa perusteella. Tähän liittyen kirjan suurin heikkous äänikirjana tulee ilmi aivan heti ensiminuuteilla:  Olisin niiiiiin mielelläni kuullut tämän kirjan Karlan itsensä lukemana <3.  Valitettavasti tähän on valittu minun korviini hieman liian ammattimainen lukija joka ei aina ihan tavoita sitä henkeä jonka rivien välistä kuulen.  Äänensävyn ja lukutekniikan vuoksi vaikutelma on hieman liian Yle-teema/dokumenttituotantomainen. En tiedä onko tarkoituksellista, mutta tähän sopisi nimenomaan kirjailija itse. On tätä silti ihan kiva kuunnella,  tunnepuoli vain  ei välity niin hyvin kuin toivoisin. 

Sisältö  sopii täydellisesti itsensäkehittäjän äänikirjahyllyyn; Ei huono mutta rokotan siitä että ei ole itse luettu. Ilmiselvästi parempi kuin keskivertokirjat ja ilmanmuuta suomalaisen self-help -tyylisuunnan (ääni)kirjakärkeä. Suomenkielisinä, paperisina kirjoina en näitä paria Sarasvuota lukuunottamatta ole koskaan jaksanutkaan tavata. Ja paskoja yksinkertaistuksia ne Sarasvuot tähän verratuna olikin.

Ennakkopisteet: 4 miinus 3.5/5  *
Pituus: 6h 45min
Julkaisuvuosi: 2017
Nopeus: x1.2
Ennakkopisteet: 4/5
Lukija: Krista Putkonen-ÖrnJälkitunnelmat

Kirja kantoi odottamaani paljon paremmin loppuun ja harmitus oli suuri kun tää sitten loppui. Nostin lopullisia pisteitä koska tämä oli oikeasti hyvä kirja. Miinus tulee silti siitä ettei kirjailija itse lue tätä. Special edition tai director's cut ehkä? Metallilaatikossa, dvdllä ja henkilökohtaisella kirjeellä varustettuna? 

Pisteissä vielä tähti merkkaamassa sitä että jää puhelimeen sopivaa mielentilaa ja uudelleenkuuntelua varten. 
1 kommentti:

  1. Kiitos kuuntelusta ja huippua, että tyyli puri! Katsotaan, tuleeko joskus se mun lukema special edition. :)

    VastaaPoista