sunnuntai 5. kesäkuuta 2016

Debbie Nathan - Sybil exposed

,..The extraordinary story behind the famous multiple personality case. 


Tahtoisin ajatella että olen "renesanssimies" joten luen ja opiskelen laajalti monista tieteenaloista. Luin lukiossa psykologiaa ja yliopistossa aiheesta apron oman alani sivuun. Erittäin hyvin ja hyödyllisesti käytettyä aikaa. Tämä Sybil on siis tuttua kamaa paitsi minulle mutta myös teillle jotka olette yhtään lukeneet.

Shirley Ardell Masonin (Sybil) tarina tuli suureen tietoisuuteen 1973 ja vaikutti monen - etenkin naispuolisen - elämään suuresti. Monet eläytyivät tarinaan monista keskenään sisäisissä ristiriidoisa olevista hahmoista. Skitsofrenia alkoi tarkoittaa kansanmielessä samaa kuin jakautunut personaallisuus. Shirleyllä oli 16 eri persoonallisuutta ja hänestä kirjoitettu kirja sekä elokuva tekivät hänestä legendan. Syblin kuuluisuuteen nostaman kirjan nimi on Sybil - The true story of a woman possessed by 16 separate personalities. Lisätietoja tapauksesta wikipedia.

Mutta mitä me oikeastaan tiedämme Sybilistä, oikeasti? Tämä kirja kertoo että Sybilin pohjimmiltaan tosi tarina on pitkälti keksitty ja liioiteltu. Kirja paljastaa kolme henkilöä jotka loivat legendan: Suostuvainen potilas itse, hänen innokas mutta sekopäinen psykiatrinsa sekä  alkuperäisen teoksen kirjoittaja.

Paljastamatta lisää loistavasta teoksesta täytyy todeta että tämä kirja on mielenkiintoinen ja kannattaa kuunnella. Jenkkitapaan erittäin hyvin luettu ja selkeä ääntämys.

Pituus: 9h 39min
Nopeus: 1.3x
Ennakkopisteet: 4/5
Linkki: Goodreads.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti