keskiviikko 22. kesäkuuta 2016

Walter Isaacson - The Innovators

... how a group of hackers, geniuses and geeks created the digital revolution. Menee kylmät väreet selkäpiissä kun kirjoitan tätä.

Tämä oli nimen perusteella kuuntelujonotuslistalla jo jonkun aikaa. Sama kaveri kirjoitti erittäin suuresti pitämäni ja kahdesti kuuntelemani Steve Jobsin elämänkerran ja pari muuta erittäin laadukasta elämänkertaa (jotka olin kuunnellut).

Oletin kuitenkin suitsait sukkelaan että tämä kirja on kirjoitettu ennen Jobsia, mutta luulin väärin. Kirjan alussa kirjailija valottaa tämän teoksen historiaa ja kertoo että päätti palata tämän kirjan pariin Jobsin elämänkerran jälkeen.

Teos kertoo tietotekniikan pioneereistä kuten esimerkiksi Ada Lovelacesta. Tämän kirjan täytyy olla jokaisen itseään kunniottavan nörtin lukulistalla.

Totuus useista innovaatioista, nykymedian antaman kuvan vastaisesti, on se että ne eivät ole yksitttäisten ihmisten yksin tekemiä, vaan todellisuudessa ne ovat erilaisten ryhmien aikaansaannoksia.  Tässä kirjassa kerrotaan heistä joiden harteilla me nykyajan nörtit* seisomme.

Lukijana ei ole itse Isaacson itse mutta erittäin tasokasta kuunneltavaa jokatapauksessa.  Kirja on englanninkielinen.

Ennakkopisteet: 5/5
Pituus: 17h 29min
Nopeus: 1.5x
Linkki: Goodreads
* Nörtti; En oikein pidä tuosta sanana. Nörtti vertaantuu ikäiselleni 80-luvun teinitissielokuvien kesäleirin matematiikkaryhmän rillipäiseksi kiusatuksi neroksi jolla on aasin nauru. Geek sanalle henkilönä ei oikein ole mieleistäni suomennosta ja nörä/nöräily (verbinä) taas voi olla vieras eikä taivu kunnolla.


tiistai 21. kesäkuuta 2016

Sanna Simukka - Valkea kuin lumi

Tää olikin ilmeisesti tarjouslaarin dekkarisarjan kakkososa. Tää on jonkun nettisivun mukaan
vähänku Lisbet Salander - ja ehkä etäisesti onkin.

Tää Lumikki on kovanluokan tyttö tääkin. Kirja on etäisesti eroottinen ja sisältää kuvauksia jotka pistävät miettimään omaa elämää - lähinnä siltä kannalta että missä ne tuollaiset naiset ovat oikeasti? No eihän niitä tietysti olekaan olemassa joten turha harmitella.  Jotainhan tässä taas tapahtuu ja jännää on.

Edellisestä päästään siihen että tämä kirja ei ehkä ole enää ikäiselleni ihan uskottavinta shittiä vaikka omalla tavallaan onkin lahjakkaasti kerrottu. Aik'ajoin kirjailija kuitenkin kömmähtää epäkypsään, tyttökirjamäiseen kerrontaan ja se häiritsee. Lukija on hyvä, pisteet edellämainitun mukaiset. Tää on muuten tosi lyhyt.


Ennakkopisteet: 3/5
Pituus: 5h 24min
Linkki: Elisakirja

Tommy Tabermann - Runot 1970 - 2006

Oijjoi, on se Tommy vaan ollut kyllä herkkä jätkä sillon nuorena. Ja toivoisin että olisin itsekin
osannut ottaa elämästi yhtä ihanasti kaiken irti, mikä on kauniimpaa kuin runo rakastelusta? No tietysti koko äänikirjallinen niitä!

Tässä oli pari niin hyvää että merkkasin ne ylös, mutta valitettavasti ne ovat jossain muualla enkä rupea niitä tähän kirjoittamaan.

Tästä harjoittelemaan vaimoa varten vaikka naisten päivään. Kyllä on flaksi varma ja jos ei ole niin vaihda vaimoa. Ei se ymmärrä mitään rakkaudesta.

Pisteet: 4/5
Pituus: 1h 59min
Lukija: Tommy
Linkki: Elisakirjamaanantai 13. kesäkuuta 2016

Camilla Läckberg - Merenneito

Se on taas täällä mun korvissa ja arvostelun kohteena: Fjällbackan perkeleellisen ihana elämä ja perhejutut. En tiedä onko se yksin tämä
kirjailijan tyyli, lukija vai molemmat yhdessä mutta mulla on sietokynnyt todella matalalla tämän lätinän suhteen.

Poikkeuksellisesti ei sitä perusitkua mutta mukana hyvin tyypillisesti äitinä oleminen, lapset ja häiriintyneet miehet. Mistä tämä kertoo? Joku kirjailija saa uhkakirjeitä ja joku toinen on kadonnut. Päähenkilön mies on poliisi ja tää ite sit muuten vaan sekaantuu asioihin ihanassa elämässään.

Kaikki on niin <3 paitsi jotkut jotka ei ole.Parin tunnin kuuntelun jälkeen en muista edes päähenkilön nimeä.

V%##u. Mutta kuuntelen loppuun.


Ennakkopisteet: 2/5
Pituus: 15h 39min
Nopeus: 2.0x
Linkki: Adlibrisp.s. En ole ostanut tätä, lainasin kirjastosta. En osta enää yhtään Läckbergia. Valitettavasti mulla vaan taitaa olla nämä kaikki :(


perjantai 10. kesäkuuta 2016

Martin Lindström - Buyology: Truth and Lies About Why We Buy

Otsikon capsit lainattu kirjan kannesta. Jälleen asiapitoinen kirja, tällä kertaa markkinoinnista.

Tämä kirja kertoo totuuden (tai ainakin tutkimustuloksia ja havaintoja) siitä mikä saa kuluttajan tekemään ostopäätöksiä. Erittäin mielenkiintoista asiaa vaikka et olisikaan markkinointialalla. Tämä sopii hyvin psykologiasta, nlp:stä ja ihan vain järkevästä kuluttaja käyttäytymisestä kiinnostuneille.

Kirja on hyvin luettu ja mielenkiintoista alusta loppuun. Ihan tuore kirja ei enää ole ja tässä mainitaan kin esimerkkinä sellaisia menneen talven lumia kuin Nokia. Pohdittavaa se antaa kuitenkin paljon.
nimim. Ostin taas krääsää.

Nopeus: 1.5x
Pituus: 7h 22min
Ennakkopisteet: 4/5
Linkki: Amazon

p.s. Samaa genreä olen kuunnellut jo aiemmin - en vaan nyt muista enää mitä ne oli. Ainakin Freakonomics tulee mieleen (Pitää pistää uudelleenkuunteluun).

sunnuntai 5. kesäkuuta 2016

Debbie Nathan - Sybil exposed

,..The extraordinary story behind the famous multiple personality case. 


Tahtoisin ajatella että olen "renesanssimies" joten luen ja opiskelen laajalti monista tieteenaloista. Luin lukiossa psykologiaa ja yliopistossa aiheesta apron oman alani sivuun. Erittäin hyvin ja hyödyllisesti käytettyä aikaa. Tämä Sybil on siis tuttua kamaa paitsi minulle mutta myös teillle jotka olette yhtään lukeneet.

Shirley Ardell Masonin (Sybil) tarina tuli suureen tietoisuuteen 1973 ja vaikutti monen - etenkin naispuolisen - elämään suuresti. Monet eläytyivät tarinaan monista keskenään sisäisissä ristiriidoisa olevista hahmoista. Skitsofrenia alkoi tarkoittaa kansanmielessä samaa kuin jakautunut personaallisuus. Shirleyllä oli 16 eri persoonallisuutta ja hänestä kirjoitettu kirja sekä elokuva tekivät hänestä legendan. Syblin kuuluisuuteen nostaman kirjan nimi on Sybil - The true story of a woman possessed by 16 separate personalities. Lisätietoja tapauksesta wikipedia.

Mutta mitä me oikeastaan tiedämme Sybilistä, oikeasti? Tämä kirja kertoo että Sybilin pohjimmiltaan tosi tarina on pitkälti keksitty ja liioiteltu. Kirja paljastaa kolme henkilöä jotka loivat legendan: Suostuvainen potilas itse, hänen innokas mutta sekopäinen psykiatrinsa sekä  alkuperäisen teoksen kirjoittaja.

Paljastamatta lisää loistavasta teoksesta täytyy todeta että tämä kirja on mielenkiintoinen ja kannattaa kuunnella. Jenkkitapaan erittäin hyvin luettu ja selkeä ääntämys.

Pituus: 9h 39min
Nopeus: 1.3x
Ennakkopisteet: 4/5
Linkki: Goodreads.

keskiviikko 1. kesäkuuta 2016

Elaine St James - Living the simple life

Nyt tärähti kouraan sellainen self-help kirjallisuuden tyylipala ysäriltä että piti kaivaa rikkonaiset
farkut ja lippis päähän. Tässä kirjassa kerrotaan miten voit "downshiftata" jos olet yuppie. Ei sillä etteikö tuollainen yksinkertaisempi elämä olisi meille kaikille välilllä todella tervettä, mutta tämä on niin täynnä klisheitä että vaikka elin parhaan nuoruuteni ysärillä niin hävettää.

Kirjassa on listoja, esimerkkejä ja todella yksinkertaistettuja vinkkejä. Lukeekohan tää kirjailija tätä omaa kirjaansa puhelimessa? Ainakin ääni kuulostaa siltä.

Kirjailija ja teostyyppi... ei välttämättä jatkoon.


Ennakkopisteet: 2/5
Pituus: 2h 1min
Julkaisuvuosi: 1998
Linkki: Amazon

Jälkitunnelmat

Aijjai, klassikkoainesta: "Kysyin internetistä muutamilta teknologisesti suuntautuneilta tuttaviltani ja he kertovat että se on tullut jäädäkseen. Toisaalta niin ovat myös televisio ja puhelin."  :D

p.s. Kirja on kirjoitettu ennen internetin varsinaista läpimurtoa.