keskiviikko 2. syyskuuta 2015

David Lagercrantz - Se mikä ei tapa

Mitäs saadaaan kun lehtitoimittaja Robert Langdon lähtee ruotsiin selvittämään tietsikkanöräautistineuroverkkohässäkkää? En tiedä minäkään, mutta jos tästä kirjasta vaihtaa päähahmoja tai kuuntelee satunnaisesta osasta keskeltä niin ei tiedä onko kirja Dan Brownia vai Stieg Larssonia. Tämä ei ole kumpaakaan, kyseessä on ruotsalaisen "kirjailijakolleegan" kirja joka sijoittuu Stieg Larssonin Millenium -trilogian maailmaan.

Tässä vaiheessa kuuntelua on selvillä että kyseessä on lehtitalo Milleniumin uusin juttu jonka seksikäs mestarilehtimies Kalle Blomqvist todennäköisesti selvittää. Mukana on tuttu asperger-nörätyttö Lisbet Salander ja muut perinteiset Kallen "hoidot". Kirjassa on Stieg Larssonin alkuperäistä tyyliä, mutta myös enemmän brändejä, termejä ja erilaisia ylisanakuvauksia.

Tämä kirja julkaistiin juuri sopivasti sen jälkeen kun kuuntelin ne kolme alkuperäistä millenium trilogian kirjaa ja pääsin tähän käsiksi ikäänkuin neitseellisenä kokemuksena - ilman vuosien mielessä käytyä parantelua. Tämä kuulostaa tuoreemmalta ja ajankohtaisemmalta, mutta koska olen ainakin jonkinnäköinen "alan-mies" niin runsas IT terminologia kuulostaa hieman.... well, lapselliselta.  Ei täysiä pisteitä.

Lukijana minulle ennestään tuntematon Jari Karvinen ei häikäise erinomaisuudellaan, toisaalta ei myöskään ole mitenkään poikkeuksellisen huono. Jotain samaa tässä lukijassa on niiden aiemmin kuuntelemieni Dan Brownien ja niiden lukijan kanssa koska fiilis on niin vahvasti sama. Harmillisesti olisin toivonut tähänkin Kari Ketosta. Panostakaa vähän!

Jälkisanoina liittyen tähän ja alkuperäisiin kirjoihin: Alkuperäisistä kirjoista on sanottava että en antaisi kahdelle viimeiselle täysiä pisteitä enää. Nämä kaikki ovat kyllä perushyviä, ajottain jopa erinomaisia. Mutta eivät aivan riittävän hyviä ollakseen täydellisiä. Samaa sarjaa Dan Brownin kanssa.

Ehdottaomasti kuitenkin kuuntelun arvoinen!

Arvosana: 4/5
Lukija: Jari Karvinen
Kuuntelunopeus: 2x
Pituus: 18h 18min
Linkki: https://kirja.elisa.fi/aanikirja/se-mika-ei-tapa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti